En blogg om det inre livet på Omni, om vårt nyhetsarbete, om våra utvecklingsprojekt och om våra planer framåt. – Markus Gustafsson, chefredaktör.

Omni förstärker – anställer fyra nyhetsredaktörer

Mitt i allt det fruktansvärda som pågår i vår värld känns det fint att vi på Omni får avsluta veckan med att berätta att Omni-familjen växer. Vi har nämligen rekryterat fyra fantastiska stjärnor, tillika några av Sveriges bästa nyhetsredaktörer.

Varmt, varm välkomna till Omni-familjen! ❤️ Vi är galet stolta över att ha just er hos oss, Joel, Linus, Felicia och Olivia!

Felicia Nordlund, 29, har nu i veckan anställts som nyhetsredaktör. Felicia kom till Omni som vikarie i april förra året och har gjort ett helt fantastiskt första år hos oss. Innan Omni arbetade Felicia som reporter och researcher på SVT och har dessförinnan varit nyhetsreporter på TT och Expressen. Läste Journalistikprogrammet vid Södertörn.

Joel Malmén, 30, har också nu i veckan anställts som nyhetsredaktör. Joel kom till Omni som vikarie så sent som i december och satte omedelbart stort avtryck. Joel har tidigare bland annat varit reporter på SVT, nyhetsvakthavande på SR Ekot och reporter på TT. Läste Journalistikprogrammet vid Södertörn.

Olivia Wikström, 29, anställdes som nyhetsredaktör i januari. Olivia hade då redan varit vikarie hos oss i ett år och även hunnit bli mamma under tiden. Olivia har tidigare varit nyhetspresentatör på SR Ekot, programledare och reporter på P3 Nyheter, liksom reporter på SVT:s Babel och på Östersunds-Posten. Läste Journalisthögskolan i Göteborg.

Linus Lindgren, 26, anställdes också som nyhetsredaktör i januari. Linus lärde vi känna redan förra sommaren när vi värvade över honom som vikarie från Aftonbladet där han hade arbetat som breakingreporter i ett år. Innan dess hade Linus bland annat varit reporter på Mitt-i, Metro och Hela Hälsingland. Läste Journalisthögskolan i Sundsvall.

/Markus

Därför skriver Omni Kyiv istället för Kiev

Omni har i dagarna ändrat hur vi skriver namnet på Ukrainas huvudstad till Kyiv, i stället för Kiev. Och det var inte en dag för tidigt.

Kyiv är en transkribering av hur namnet på huvudstaden uttalas på ukrainska, medan Kiev är en transkribering av hur namnet uttalas på ryska. Det senare namnet var också internationell standard under sovjettiden.

Men många internationella medier har sedan länge ändrat till just Kyiv istället för Kiev. Exempelvis ändrade AP från Kiev till Kyiv redan 2019. BBC, The Guardian och många andra har ändrat på samma sätt, även om det förstås i deras fall då handlar om transkribering till engelska. 

Frågan om den ukrainska huvudstadens namn har även varit uppe i Mediespråksgruppen, en samarbetsgrupp för språkansvariga på svenska medier, flera gånger. Frågan diskuterades senast för ett par veckor sedan. Bakgrunden är att bland annat Ukrainas ambassad har vädjat till flera svenska medier om att ändra till just Kyiv.

Generellt rekommenderar Mediespråksgruppen att ukrainska städer ska transkriberas efter just ukrainskt uttal, vilket för huvudstaden skulle bli Kyiv eller Kyjiv. Det är också vad TT-språket generellt rekommenderar.

Men vad gäller Kyiv så har TT och Mediespråkgruppen hållit kvar vid transkriberingen av det ryska uttalet, alltså Kiev. I en intervju med Göteborgs-Posten motiverar Mediespråkgruppens Ola Karlsson beslutet med att ”flertalet redaktioner tyckt att det inte är läge att ändra för hastigt. Mycket på grund av att det finns ett motstånd att föra in nya stavningar som läsarna inte är bekanta med”. Han säger också att man inte vill ”politisera frågan i onödan”.

Vi på Omni menar att det inte räcker som argument för att inte ändra. Vi menar tvärtom att vid bevakningen av en svår situation som den nu i Ukraina så blir det extra viktigt att också orden blir helt rätt. Därför ändrade vi till att skriva Kyiv i veckan.

Däremot är det inte helt självklart att transkribera till Kyiv på svenska, Kyjiv kan anses vara ett mer korrekt alternativ . Den senare varianten kan inte minst anses lättare att uttala. Vi övervägde detta på Omni, men valde nu att gå på den stavning som Ukraina rekommenderar och som även en lång rad internationella medier använder (även om det då är transkriberat till engelska).

Vi har även ändrat hur ett antal andra ukrainska namn skrivs enligt samma logik, exempelvis Odesa, Dnipro, Tjornobyl och Krym.

Vad tycker du om beslutet? Hör gärna av dig till mig (markus@omni.se) och säg vad du tycker.

/Markus

Ingenting blir sig någonsin likt igen. Och det gillar vi.

Som vi har längtat! I dag öppnade Omni-kontoret och många av oss fick äntligen, äntligen ses igen ❤️. Vi firade med gemensam lyxfrukost på kontoret från Petite France ☕️ 🥐.

Men ingenting på Omni blir sig likt igen. Vi har beslutat att låta pandemin för alltid förändra oss som arbetsplats.

19+2 månader av hemarbete har lärt oss på Omni att vi är helt fantastiskt bra på att arbeta remote. Vi löser nyhetsarbetet minst lika bra med vårt nätverk av satellitredaktioner (som kommunicerar 24-7 i en videochatt, som man går in i när man “kommer till jobbet” och sen är kvar i hela arbetsdagen). För att inte tala om hur bra vi nu vet att vi produktutvecklar remote.

Omni var först i Sverige med att helt flytta hem redaktionen den 11 mars 2020. Till skillnad från andra redaktioner ställdes dessutom 100% av nyhetsredaktionen och breakingarbetet om till remote.

Men även nu, post pandemin, går vi på Omni längre och experimenterar mer radikalt än andra. Vi har under hösten infört en work-from-anywhere-policy. Den gör det nu möjligt för alla på Omni att arbeta varifrån de vill och i vilken utsträckning de vill.

För nyhetsredaktör Olivia har policyn inneburit att hon och familjen kunnat flytta till Varberg. För ekonomiredaktör Joakim har policyn möjliggjort familjens flytt till Malmö. Och för ekonomiredaktör Anna innebär det att hon fortsätter bevaka börs och bolag från Paris. Men framförallt har policyn inneburit att vi på Omni och Omni Ekonomi får behålla våra fantastiska kollegor Olivia, Joakim och Anna.

Med den nya policyn definierar vi oss som en digital arbetsplats, inte fysisk. Det första gemensamma rummet är nu det digitala. Vi på Omni kräver inte längre Stockholm som arbetsort vid nyanställningar och vi låter förstås alla som i dag arbetar på Omni flytta vart de vill.

Vi vet helt säkert att vår Work-from-Anywhere-Policy kommer att gynna både kompetens och mångfald på Omni. Vi ser det dessutom redan hända.

Och nej, oroa er inte. Omnis nya sätt att arbeta innebär inte att vi avskaffar det fysiska kontoret eller den fysiska redaktionen. Tvärtom har vi renoverat och gjort vårt kontor, som ligger i centrala Stockholm, både finare och bättre än någonsin. Många av oss, inklusive jag själv, stortrivs på det fysiska kontoret. Jag kommer att vara där merparten av min tid, minst fyra av fem arbetsdagar.

Jag personligen behöver den energin jag får genom att träffas, att gå till ett jobb ger mig dessutom struktur. Men bara för att kontoret i Stockholm passar mig bäst, så vore det helt galet att tro att det också är bästa lösningen för alla andra.

Jag delar Omnis Work-from-Anywhere-Policy nedan (något nedkortad) och hoppas den kan inspirera någon till att våga ställa om. Policyn har har tagits fram genom ett stort antal workshops med Omni-kollegorna.

/Markus

—-

Omnis Work-from-Anywhere-Policy

#1. Vi arbetar varifrån vi vill

På Omni definierar vi oss som en digital arbetsplats, vilket gör det möjligt för alla hos oss att arbeta varifrån vi vill. Som en fullt ut digital arbetsplats går det lika bra att arbeta från andra delar av landet eller världen* som från Omni-kontoret.

#2. Vi begränsar oss inte till Stockholm

Vi på Omni kräver inte längre Stockholm som arbetsort vid nyanställningar och vi låter även kollegor byta arbetsort om de så önskar. Det tror vi gynnar både kompetensen och mångfalden i företaget. Undantag kan vara kollegor med arbetsledande uppgifter.

#3. Lika förutsättningar för alla

Alla på Omni ska ha samma förutsättningar att göra ett bra jobb, oavsett varifrån man arbetar. Man ska aldrig känna att man begränsas av vilken plats man arbetar från. Oavsett vilket arbetsmoment eller möte det gäller, så ska det alltid gå att fullt ut delta på såväl distans som från det fysiska kontoret.

#4. Kontoret är vår borg

Vi tror att de flesta av oss även i en framtid kommer arbeta större delen av tiden på kontoret i Stockholm. Det gillar vi. Det ska alltid upplevas som mycket attraktivt att arbeta på kontoret och det ska utvecklas med höga krav på trivsel, ergonomi och praktiska lösningar. Vi ska lockas till kontoret för goda möjligheter att arbeta effektivt, vara kreativa och för att få umgås med kollegorna.

#5. Frihet under ansvar

Det nya arbetssättet innebär stor frihet, men följs också av ett stort personligt ansvar. Den som väljer att arbeta på distans måste säkerställa att det finns adekvata förutsättningar i form av utrymme för distanskontor och möjlighet att arbeta ostört. Om inte det kan uppfyllas, så ska en arbeta från kontoret.

#6. Vi har fokus på välmående och arbetsmiljö

Det finns både risker och utmaningar med distansarbete, andra än de vi har på fysiska kontoret. En känd utmaning är att det är svårare att både se och bli sedd. Vi kommer därför ha tydliga anpassade rutiner för att säkerställa medarbetares välmående. En annan är att följa upp på arbetsmiljön på distanskontoren.

#7. Omni-kulturen kräver allas kärlek

Omnis kultur kommer inte av sig självt. Den är något vi tillsammans hela tiden bygger och vårdar. Att vissa arbetar på distans gör det svårare för alla att känna närhet till varandra i Omni-familjen. Vi kommer därför på en lång rad olika sätt arbeta med att korta avstånden inom Omni-familjen och fortsätta utveckla Omni-kulturen.

#8. Framförhållning och transparens

Framförhållning och god planering är avgörande för att lyckas med förändringar som dessa. Omni som arbetsgivare måste också vara mycket transparenta och inkluderande i all förändring som sker och som planeras att ske. Alla anställda måste också ha framförhållning kring hur de vill arbeta.

#9. Ödmjuka inför förändringarna

De förändringar som nu sker i vårt arbetssätt är stora och vi beträder i många fall helt ny mark. Vi ska därför vara ödmjuka inför detta. Även om förändringarna i grunden är positiva, så måste vi också vara beredda på motgångar.

*med de begränsningar som lagar och skatteregler etc sätter för utlandsarbete.

Omni Mer ger läsning från The Economist, The New York Times, Der Spiegel – och många fler

Responsen på Omni Mer har varit överväldigande. Ni är över 10 000 Omni-läsare som har registrerat er för Omni Mer – redan före lanseringen. Stort, stort tack för förtroendet!

Omni Mer kommer att ge mer fakta, förklaring och bakgrund till nyheterna. En annan del av Omni Mer-konceptet innebär att vi ger tillgång till premiuminnehåll från en lång rad internationella medier direkt i Omni-appen.

Vi kan nu, efter år av diskussioner och förhandlingar, berätta att vi kommer att ge nyheter och långläsning från alla dessa medier med Omni Mer:

  • The Washington Post
  • The New York Times
  • The Economist
  • The Atlantic
  • Agence France-Presse (AFP)
  • Financial Times
  • Reuters
  • The Associated Press (AP)
  • Nikkei Asia
  • The Wall Street Journal
  • Bloomberg, Foreign Affairs
  • The Diplomat, Barron’s
  • Fast Company
  • MIT Technology Review.

De nya innehållssamarbetena innebär att vi ofta kommer att kunna ge dig tillgång även till mediernas inlåsta innehåll när vi länkar till dem. Dessutom kommer vi varje dag ge den bästa fördjupande läsningen från dessa medier som publiceras under de två nya vinjetterna ”Perspektiv på världen” och “Innovation & Framtid”.

Förutom de internationella samarbetena så innebär lanseringen av Omni Mer att Omni startar en ny redaktion som uteslutande fokuserar på att ge fakta, bakgrund och förklaring i tilläggstexter och faktagrepp i nyhetsflödet. Det kan ni läsa mer om här. Vilken större eller komplex nyhet det än gäller, så kommer våra redaktörer vara där som en hjälpande hand och ge fakta och förklaring och bakgrund.

Du som läser Omni har fortfarande chansen att få 2 månaders gratis prova-på-medlemskap i Omni Mer. Registrera dig här senast den 11 januari. Inget betalkort behövs och det sker ingen automatisk förlängning etc.