En blogg om det inre livet på Omni, om vårt nyhetsarbete, om våra utvecklingsprojekt och om våra planer framåt. – Markus Gustafsson, chefredaktör.

Omni Passion – ny satsning på feature och bevakning av framtiden

Idag är det premiär för en helt ny Omni-skapelse – Omni Passion. Det är en featuresatsnig med stort fokus på mänskliga och tekniska framsteg.

– Med Omni Passion får vi möjlighet att djupdyka i ämnen som vi och våra läsare är passionerade för, säger Markus Gustafsson, chefredaktör och vd på Omni.

Det första ämnet som behandlas är “Människan i rymden”. Under två veckors tid bevakas allt från rymdturism och resan till mars – till hur investerare nu siktar mot rymden. Därefter växlar fokus till framtidens fordon.

– Genom att hela tiden växla fokus efter två veckor kommer läsarna kontinuerligt utmanas med nya perspektiv i frågor som rör vår gemensamma framtid, säger Markus Gustafsson,

Även i Omni Ekonomi finns satsningen med de tematiska greppen, men där planeras för mer fokus på innovation och entreprenörskap.

Flera veckor under våren kommer att vikas åt bevakning av framtidens fordon. Det kommer att göras dedikerade nedslag kring allt från bilindustrins elektrifiering till framtidens bilägande.

– Den omställning vi nu ser av bilindustrin är lika stor som när vi gick från häst och vagn till bilar. Vi tar grepp på den utvecklingen, både för vad den innebär för industrin – och för oss bilägare.

Omni Passion öppnar samtidigt också helt nya möjligheter för Omnis annonsörer.

– Intressanta och relevanta digitala kontexter är något som fler och fler annonsörer efterfrågar och som vi också vet ger goda effekter för våra kunder. Med Omni Passion får vi under en kort period ett ämne och en kontext som kan vara helt perfekt för en annonsör just där och då, säger Josefine Kvarnström, Head of Tailor Made Solutions/Director Schibsted Brand Studio.

När Omni Passion efter två veckor växlar över till ett nytt ämne erbjuds en kontext som kan bli intressant för helt andra annonsörer.

– Mixen av ämnen i kombination med Omnis starka nativeprodukt kommer bli väldigt intressant för en rad olika annonsörer framåt, säger Josefine Kvarnström.

Exempel på teman som planeras i Omni Passion framåt:

  • Människan i rymden
  • Framtidens mat
  • Leva längre
  • Framtidens städer
  • Klimatsmart resande
  • Framtidens hem

Flera nedslag planeras kring Framtidens fordon, bland annat:

  • Elektrifieringen
  • Innovation
  • Bilägande
  • Den uppkopplade bilen

Premiär för Omnis nya USA-podd: Vägen till Vita huset

Omnis nya podcast Vägen till Vita huset tar med lyssnaren på resan mot det amerikanska presidentvalet. Initierat, kunnigt – och beroendeframkallande för alla USA-valsnördar.

Dagens premiäravsnitt bjuder på allt om Super Tuesday, Michael Bloombergs intåg i valrörelsen – och dessutom en måste-lektion i hur ett presidentval egentligen går till.

Producent och programledare för Vägen till Vita huset är Henrik Svensson, som också ligger bakom Omnis dagliga succépodd Omni Pod.

– Löftet till lyssnarna är att bjuda på en podd som både är informativ och rolig att lyssna på, säger Henrik Svensson.

Under våren produceras podden från Omnis redaktion i Stockholm. I maj flyttar både podden och programledaren Henrik Svensson till USA för att följa valrörelsen och producera podden på plats.

– Omni har redan Sveriges mest initierade och heltäckande USA-valsbevakning. Det är den vi nu kombinerar med Henrik Svenssons magi som producent och programledare. Resultatet är fantastiskt. Podden kommer att vara beroedeframkallande för alla USA-valsnördar, säger Markus Gustafsson, chefredaktör och vd på Omni.

Vägen till Vita huset kommer ut varje vecka med start den 28 februari fram till valet. Nya avsnitt släpps varje fredag vid lunchtid och programmen är runt 30 minuter långa.

Omnis dagliga nyhetspodd Omni Pod är redan Sveriges näst största nyhetspodd efter Ekot, med som mest 200.000 lyssningar per vecka.

Omni får ny design. En ännu bättre nyhetsupplevelse.

Större bilder och en modernare och luftigare layout. Omni lanserar en ny design nu i veckan.

– Förhoppningen är att du ska känna att apparna har blivit ännu lite bättre, säger Djeiran Amini Björklund, produktchef på Omni.

– Vi tar ett efterlängtat kliv in i en look och en bakomliggande teknik som känns, ser ut, och fungerar som en modern nyhetsapp ska år 2020, fortsätter hon.

Formlyftet är ett resultat av ett större strategi- och researcharbete som har genomförts under det senaste året.

– Fler nyheter, både när det gäller form och innehåll, är att vänta under året, säger Omnis vd och grundare Markus Gustafsson.

Även Omni Ekonomi får en en del mindre formförbättringar i samband med redesignen. I Iphone återgår Omni till att ha menyn för toppnyheter och senaste nytt upptill i appen, vilket Omni Ekonomi redan har. Den nya versionen rullas ut successivt till alla användare under veckan. Håll utkik i App Store och Google Play!

Trippel förstärkning på Omni och Omni Ekonomi

Alla goda ting är tre:

  • Emma Hedlin blir ny redaktionschef på Omni Ekonomi.
  • Alexander Frid Kahn blir ny affärsutvecklingschef.
  • Isabelle Norström blir ny nyhetsredaktör.

Emma Hedlin gjorde idag sin första dag som redaktionschef på Omni Ekonomi. Emma har i två år varit superredaktör på Omni Ekonomi och tar från och med idag ansvaret för hela bästa ekonomiredaktionen.

I dag blev det dessutom klart att Alexander Frid Kahn blir ny affärsutvecklingschef på Omni/Omni Ekonomi. För Acke innebär det att komma hem. Acke var stjärnsäljare och guldkollega på Omni innan både han och annonsaffären flyttade in i Schibsteds gemensamma säljbolag. Nu blir Acke del av ledningsgruppen på Omni och ska utveckla både annonsaffären och andra affärer. Och om bara en månad får vi ytterligare förstärkning på Omni-redaktionen. Då börjar ingen mindre än Isabelle Nordström som nyhetsredaktör. Isabelle är idag på Dagens Nyheter och har innan dess gjort bland annat fyra år som allmän-, kriminal- och politikreporter på Aftonbladet. Mitt i allt detta förstärker vi ytterligare och söker ekonomiredaktörer både för vikariat och tillsvidareanställning. Missa inte att söka och sprida ordet om tjänsterna.

/Markus

Omni värvar Josefin Lundh från Expressen – en av flera nya rekryteringar

Omni fortsätter att förstärka och rekryterar nu bland annat Josefin Lundh från Expressen där hon sedan fyra år arbetat som nyhetsredaktör och inhoppande nyhetschef.

Samtidigt förstärker Omni med fler rekryteringar på både kortare och länge kontrakt. Snart börjar Ronja Mårtensson från SVT på redaktionen. Ronja har tidigare varit på bland annat Ekot och TT. Och för bara några veckor sedan började Oskar Lodin från Sveriges Radio Ekot, Marcus Andersson från Dagens Nyheter och Beri Zangana från Kristianstadsbladet på Omni.

Samtidigt har Henrik Danielsson, senast på NSD/Norrbottens-Kuriren, anställts som ekonomiredaktör på Omni Ekonomi som i dagarna firar 1-årsjubileum.

– Vi är oerhört stolta över dessa nya stjärnor på Omni. Jag vågar lugnt säga att vi har Sveriges starkaste och vassaste uppställning vid båda våra deskar, alltså Omni och Omni Ekonomi, säger Markus Gustafsson.

Rekryteringen av Josefin Lundh innebär att det är den tredje medarbetaren på kort tid som värvats från Expressen. Tidigare har Mimmi Nilsson, som de senaste fyra åren arbetat som nyhetschef, politikreporter och nyhetsreporter på Expressen, rekryterats till Omni. I våras gick även Louise Cassemar, nyhetschef på Expressen TV, över till Omni.

– Omni är en produkt som jag ser fram mot att få vara med och utveckla, och framförallt att få göra det med de duktiga journalister som redan arbetar där. Det känns helt enkelt väldigt kul, säger Josefin Lundh.

– Josefin är en stjärna som vi är väldigt stolta över att få jobba med på Omni. Expressen har de senaste åren varit väldigt starka i sitt nyhetarbete och det är därför naturlig att vi har rekryterat flera just därifrån, säger Markus Gustafsson.

– Men vi söker också bredd när vi rekryterar till Omni. Vi har lika många som kommer från public service som morgontidningar och kvällstidningar, fortsätter Markus Gustafsson.