Omni Inifrån

”Behovet av konstruktiv journalistik har aldrig varit större än nu ”

Kära Omni-läsare,

Vi upplever en historiskt svår tid. 2022 skriver in sig i historieböckerna som ett år som fick hela världen i svår gungning.

Vi trodde och hoppades att vi hade fått uppleva det värsta på länge med pandemins 2020. Men så blev det natten till den 24 februari i år. De ryska trupperna rullade in över Ukrainas gräns, samtidigt som robotar föll över landet. Sedan dess är ingenting sig likt.

Vi har krig i Europa.

Vi upplever den största ekonomiska krisen på decennier.

Lägg därtill hur klimatkrisen har eskalerat och parallellt med allt annat försatt jorden i ett än mer akut nödläge.

I tider som dessa är saklig och korrekt nyhetsförmedling viktigare och mer efterfrågad än någonsin. Som en följd är ni tiotusentals nya användare som har laddat ner Omni i år och vi har räknat till över 2 miljarder sidvisningar i Omni-appen hittills i år.

Vi är förstås stolta över det enormt stora förtroendet. Vår 30 journalister starka redaktion gör allt för att dygnet runt leverera på vårt löfte om saklig nyhetsrapportering, med fler perspektiv.

Vi upplever också ytterligare en annan stark efterfrågan från er läsare: Ni vill ha förklarande journalistik. Ni vill ha fakta, bakgrund och fördjupning i de ofta komplexa och svåra nyhetsskeendena.

När vi på Omni, bara tre veckor innan Rysslands invasion av Ukraina, lanserade nya tjänsten Omni Mer – för att ge just mer fakta, förklaring och fördjupning – kunde vi inte ana att behovet skulle bli så stort som det blev just i år. Ni är nu 10 000-tals läsare som har blivit Omni Mer-medlemmar och läsningen av vår förklarande och fördjupande journalistik växer varje dag explosionsartat.

Men vi ser också en annan nyans i era önskemål. Ni talar allt oftare om behovet av konstruktiv och lösningsorienterad journalistik. Och vi kan bara instämma. Om 2022 var ett historiskt nyhetsår så måste vi betänka att flera av årets stora nyhetsskeenden tar vi också med oss in i 2023 – olösta. Det gäller såväl Putin, den ekonomiska krisen som klimatkrisen.

Vårt nyhetslöfte till er läsare är därför att 2023 fokusera ännu mer på den konstruktiva journalistiken och nyhetsrapporteringen. Vi kommer att ge de lösningsorienterade perspektiven på framtidsfrågorna ännu mer plats i vår rapportering. Behovet har nog aldrig varit större än nu.

Stort tack för ert förtroende 2022, vi lovar att inte göra er besvikna 2023.


Markus Gustafsson,
chefredaktör och vd

Omni inifrån. En blogg om det inre livet på Omni, om vårt nyhetsarbete, om våra utvecklingsprojekt och om våra planer framåt. – Markus Gustafsson, chefredaktör.