Prisregn över Omni:
Sveriges bästa nyhetsapp

Europas bästa nyhetstjänst. Sveriges bästa nyhetstjänst och nyhetssajt två år i rad. Årets Innovation i mediebranschen. Skandinaviens bäst designade nyhetsapp. Priserna har regnat över nyhetstjänsten Omni sedan lanseringen.

Ladda ned Omni gratis till iPhone

Ladda ner Omni gratis till Android

Utvecklingen av Omni började med att svenska nyhetsläsare intervjuades vid frukostbordet. Varje dag gicks en ny läsares nyhetskonsumtion igenom. Nyhetsdygnet kartlades, minut för minut.

– Vilken är den första appen du öppnar? Varför? Vad läser du på bussen? Du nöjer dig inte med en nyhetssajt, varför? Allt det där gick vi igenom. Ganska snart blev det uppenbart att många inte är riktigt nöjda med dagens nyhetssajter och att det finns andra och bättre sätt att läsa nyheter på, säger Markus Gustafsson, chefredaktör och grundare.

Resultatet: ett helt nytt sätt att uppleva nyheter.

Omni har på kort tid blivit en av de största nyhetsstjänsterna i mobilen i Sverige. Sedan lanseringen i slutet av 2013 har Omni ofta legat i topp bland de mest nedladdade nyhetsapparna.

På Omni arbetar sexton redaktörer som samlar nyheter från 1000-tals svenska och internationella medier. Genom att sammanställa och sammanfatta alla perspektiv gör appen och sajten det enkelt för användaren att få en nyanserad lägesbild.

En unik möjlighet till fördjupning ges genom att användaren själv kan ställa in sin egen nyhetsmix och bevaka särskilda ämnen.

Med tiden har Omni successivt växlat upp ekonomibevakningen. Redaktörer med ekonomisk spetskompetens har rekryterats och bland annat så publiceras varje morgon en “Morning Brief” som summerar natten och morgonens viktigaste ekonominyheter från Sverige och världen.

Redaktörerna arbetar sida vid sida med IT-utvecklare och säljare. Den tekniska och redaktionella utvecklingen har alltid användarna i centrum och Omnis innovation har gett resultat.

Redan den första testversionen av Omni gavs av Tidningsutgivarna och Medievärlden utmärkelsen “Årets innovation”. Appen beskrevs då som en guidande matris över nyhetsflödet med användaren i centrum. “Utvalt. Snyggt. Enkelt. Genialt”, löd delar av motiveringen.

2014 utsågs Omni till Europas bästa nyhetstjänst i mobilen av publisherorganisationen WAN-IFRA. Två år i rad, 2015 och 2016, tilldelades Omni både utmärkelserna Sveriges bästa nyhetstjänst i mobilen och Sveriges bästa nyhetssajt, på Mobilgalan respektive av Internetworld. Society för Newsdesign Scandinavia utsåg även Omni till bäst designade nyhetsapp i Skandinavien 2014.

Markus Gustafson menar att det faktum att Omni har petat ner veteranerna från tronen är ett fint kvitto på att appen på allvar förändrar den svenska mediebranschen.

– Det är förstås oerhört roligt med alla dessa fina priser. Men det som betyder mest för oss är all den fina feedback vi får från läsare vars nyhetskonsumtion vi har förbättrat och drastiskt förändrat, säger han.

Ladda ned Omni till iPhone

Ladda ner Omni till Android