Vanliga frågor och svar om Omni


Vad är Omni?

Omni är ett helt nytt sätt att uppleva nyheter. Omni samlar alla nyheter och perspektiv i en app. Vi ger enkla och raka sammanfattningar av alla nyheter och länkar dig sedan vidare direkt till urpsrungskällorna.


Och vad är ni mer?

Omni har en rad funktioner som gör att du enkelt kan följa nyhetshändelser eller ämnen som intresserar dig. I Omni kan du personalisera ditt nyhetsflöde genom att ställa in din egen "nyhetsmix". Genom att även lägga upp "bevakningar" på ämnen du intresseras av kan du välja om och hur ofta du vill få pushnotiser när något nytt händer i ämnet. Varje vardag publicerar Omni dels en "Morning Brief" som sammanfattar det senaste dygnets viktigaste ekonominyheter inrikes och utrikes, dels "Ledarsvepet" som sammanfattar vad rikstäckande och lokala mediernas ledarsidor skriver om för dagen.


Vem riktar sig Omni till?

Omni är för dig som inte nöjer dig med att bara ha koll på nyheterna. Omni är för dig som vill förstå omvärlden på djupet, se nyanserna och sätta nyheterna i ett sammanhang.


Ni har prisats både i Sverige och internationellt. Vad har ni vunnit egentligen?

2014 hade Omni den stora äran att utses till Europas bästa nyhetstjänst i mobilen av publisherorganisationen WAN-IFRA. Två år i rad, 2015 och 2016, tilldelades Omni både utmärkelserna Sveriges bästa nyhetstjänst i mobilen och Sveriges bästa nyhetssajt, på Mobilgalan respektive av Internetworld. Redan den första testversionen av Omni i oktober 2013 gavs av Tidningsutgivarna och Medievärlden utmärkelsen “Årets innovation”. Appen beskrevs då som en guidande matris över nyhetsflödet med användaren i centrum. “Utvalt. Snyggt. Enkelt. Genialt”, löd delar av motiveringen.


Men hur väljer ni vilka nyhetsmedier ni länkar till?

Det gör vi genom att analysera och granska tusentals svenska och internationella artiklar varje dag. Våra erfarna redaktörer väljer ut och tipsar om de bästa och mest relevanta nyhetskällorna beroende på vad nyheten handlar om. Vår ambition är att alltid ge dig flera perspektiv på alla nyheter, debatter och händelser.


Vad menar ni med att ge fler perspektiv?

Det innebär exempelvis att vi vid internationella nyheter ofta – förutom svenska nyhetskällor – tar dig till såväl BBC som CNN, New York Times, Al Jazeera och många andra. Vid ett politiskt utspel i Sverige tipsar vi dig både om de mest intressanta krönikorna från alla nyhetsmedier, och de skarpaste kommentarerna i sociala medier. Med mera.


Vilka nya funktioner har vi att vänta oss?

Vi har precis lanserat nya versioner av apparna, som är fullmatade med nya funktioner. Läs gärna mer om de nya apparna här. Fler funktioner tillkommer hela tiden, Omni är under ständig utveckling. Men exakt vilka funktioner vi lanserar och i vilken ordning beror på vad du och andra läsare efterfrågar. Maila gärna dina önskemål till info@omni.se.


För vilka plattformar finns Omni?

Omni finns för Apple och Androids smartphones, tablets och som webbtjänst på www.omni.se.


Hur kom ni på Omni egentligen?

Det gjorde vi genom att sitta och äta frukostar med åtskilliga nyhetsläsare och i detalj gå igenom hur deras nyhetsläsande ser ut. Dygnet runt, minut för minut. Vi analyserade vad nyhetsläsare mest uppskattar med dagens nyhetstjänster – och vad de saknar eller upplever som problem. Sedan har vi utvecklat Omni utifrån dessa insikter och läsarna är djupt involverade i varje steg vi tar i utvecklingen genom tester, intervjuer och undersökningar.


När började ni arbeta med Omni?

Den första publika versionen av Omni lanserades i november 2013. Fröet till Omni såddes på Aftonbladet hösten 2011. Markus Gustafsson var då redaktionschef och Ian Vännman var affärsutvecklare och omvärldsbevakare på Aftonbladet. Jan Helin bad dem ta fram ett koncept för en svensk Huffington Post (en nydanande amerikansk nyhetstjänst som bara finns på nätet). Men Ian och Markus kom tillbaka med något helt annat - nämligen de första skisserna på Omni.


Vilka är ni på Omni?

Vi är ett unikt team där journalister arbetar sida vid sida med IT-utvecklare och säljare. Vi är cirka femton journalister, 5 utvecklare och 4 som arbetar med försäljning. Kolla in vilka vi är här.


Hur är det att arbeta som journalist på Omni?

På ett sätt är det ett klassiskt redaktörsarbete. På ett annat sätt är det väldigt annorlunda. Vi är reportrar och redaktörer, nyhetschefer och bildredaktörer - i en och samma person. Dessutom arbetar vi både operativt och kontinuerligt med utveckling av produkten. Vi har lyckats samla flera av Sveriges bästa redaktörer på Omni.


Hur är det att arbeta som IT-utvecklare på Omni?

Vi fungerar i mångt och mycket som en start-up. För oss utvecklare innebär det en blandning av nyutveckling, underhåll och drift. Vi styr och ansvarar helt för våra verktyg och våra teknikval. Dessutom arbetar vi mycket nära redaktionen. Men det som mest genomsyrar både vår tekniska och redaktionella utveckling är att användarna och läsarna hela tiden står i centrum för varje steg vi tar.


Men hur tjänar ni pengar egentligen?

Omni är gratis för användarna och annonsfinansierad. Vi vill utveckla annonslösningar som både läsare och annonsörer uppskattar och det känns som att vi har lyckats väl med det hittills. Mest uppskattat har hittills är de gula annonslösningar som du ser i flödet, vi kallar dem native-annonser.


Ni är ett projekt inom Schibsted som i sin tur äger Svenska Dagbladet, Aftonbladet och flera tidningar runt om i Europa. Innebär det att ni länkar mer till deras tidningar?

Nej, inte alls. Då skulle vi förbruka all vår trovärdighet och vi skulle dessutom göra en sämre nyhetstjänst. Vi värderar alla artiklar och alla källor på samma sätt, lika hårt. Våra läsare ska alltid få den bästa nyhetsbevakningen och de mest intressanta perspektiven.