Gästkrönika: ”Solsken ökar vårt köpsug och risktagande”

Forskning visar att soligt väder försämrar vår impulskontroll och gör oss mer benägna att kasta pengar omkring oss. Det finns några enkla knep för att kunna unna sig i sommar utan att tömma kontot, skriver Compricers sparekonom Cristina Sahlberg i en gästkrönika för Omni Ekonomi.

Sommaren förknippas ofta med ledighet, avkoppling och härliga upplevelser. Men det är också en tid då våra utgifter lätt skenar. Det handlar inte bara om att vi reser mer, äter ute oftare och bjuder hem vänner – utan om att vi faktiskt tänker annorlunda när solen skiner.

Testa Omni Ekonomi gratis!

Bli medlem nu – och du får allt innehåll gratis i tre månader.

Forskningen är tydlig: vädret påverkar våra ekonomiska beslut. Studier visar att både ljus, värme och känslan av ledighet påverkar vårt konsumtionsbeteende:

  • En studie från University of Alberta (Chebat & Morrin, 2007) visade att kunder var beredda att betala mer för varor när solen sken, särskilt i butiker med stora fönster där dagsljuset flödade in.
  • Forskare vid University of California, San Diego (Hirshleifer & Shumway, 2003) har visat att investerare är mer benägna att ta risker på soliga dagar – ett mönster som även kan speglas i våra privata köpbeslut.
  • Och kanske mest relevant i vardagen: en studie publicerad i Journal of Consumer Psychology (Hirsch, Zhang & Norton, 2011) fann att vi i varmt väder får sämre impulskontroll och oftare styrs av känslor snarare än logik. Kort sagt: solsken gör oss mer benägna att unna oss.

Biologin bakom sommarshoppingen
Ur ett evolutionärt perspektiv har solljus alltid signalerat trygghet och tillgång på resurser. Det var enklare att hitta mat, upptäcka faror och samarbeta under ljusa dagar. Därför har vår hjärna lärt sig att förknippa ljus med säkerhet och överflöd.

Solljus stimulerar också produktionen av dopamin, en signalsubstans som styr vårt belöningssystem. När dopaminnivåerna stiger blir vi mer benägna att ta beslut som känns rätt i stunden men som inte alltid är ekonomiskt kloka på sikt. Resultatet? Fler spontana köp, lägre impulskontroll och större mottaglighet för reklam och frestelser.

Lägg därtill att våra rutiner ofta faller isär under sommaren. Vi rör oss mer i miljöer som uppmuntrar till konsumtion såsom stadskärnor, semesterorter, festivaler, samtidigt som vardagens struktur försvagas och både tid och pengar flyter mer fritt.

Så behåller du balansen i solskenet
Vill du njuta av sommaren utan att ekonomin spårar ur? Här är några enkla knep som bevarar frihetskänslan utan att tömma kontot:

  • Sätt en tydlig sommarbudget för nöjen, mat och aktiviteter.
  • Använd 24-timmarsregeln för större inköp: sov på saken innan du slår till.
  • Följ upp dina utgifter, även under ledigheten.
  • Spara ihop semesterkassan innan du reser. Det är roligare att njuta än att betala i efterhand.
  • Undvik att använda kreditkort utan återbetalningsplan. Det som känns som ”gratis pengar” kan bli dyrt efter den räntefria perioden.

Sommaren är till för att njutas. Och det går alldeles utmärkt även med balans i ekonomin!

Jag önskar er en solig och klok sommar.

Bakgrund | Christina Sahlberg

• Sparekonom hos prisjämförelsetjänsten Compricer
• Prisbelönt profil inom ekonomi och sparande, som bland annat skrivit flera böcker i ämnet
• Examen i både civilekonomi och psykologi

Fotnot: Skribenten representerar ett företag som är aktör med egna intressen på marknaden.