
Gästkrönika: ”Nästan garanterat dålig deal att gå till apoteket”
Det är surt att känna att man gjort en dålig affär. Och när det gäller apoteksvaror som köps över disk är det nästan ett garanterat utfall, skriver Prisjakts konsumentexpert Isabella Ahmadi i en gästkrönika.

Jag köper festliga paljettbyxor för fullpris, bara för att upptäcka att ett par liknande finns på rea bara veckor efteråt. Känner mig smart och slår till på en ultrarabatterad hudkräm i butik, som sedan ändå visar sig vara billigare online. Och när havredrycken kommer med ett pangerbjudande (två för 35 kronor!), blir jag besviken när samma vara säljs till ett ännu förmånligare flerköpspris i en annan mataffär.
Att göra en dålig deal är riktigt irriterande. Så låt oss prata om apotekens prissättning, där det är uppenbart att du betalar onödigt mycket i fysiska butiker.
Testa Omni Ekonomi gratis!
Bli medlem nu – och du får allt innehåll gratis i tre månader.
I apotekens näthandel skriver de tydligt ut vad varan kostar online, och vad prislappen ligger på i fysisk butik. Det gjorde oss på Prisjakt nyfikna. Hur mycket mer behöver man betala över disk egentligen? Vi registrerade kring 1 100 priser på 185 produkter hos fyra olika apotekskedjor. Resultatet visade att det i snitt är 35 procent dyrare att handla i fysisk butik.
Särskilt produkter i kategorier som är aktuella just nu (hej förkylning och influensa!) har ett saftigt överpris i de fysiska apoteken. Inom Feber och värk, där till exempel värktabletter ingår, är det i genomsnitt 89 procent dyrare i butik än online.
Ett extremfall med en ask paracetamoltabletter visar att det kostar 390 procent mer. Förvisso rör det sig i detta exempel om 39 kronors prisskillnad. Men i andra fall kan man spara hundralappar på att handla på nätet.
När de grova prisskillnaderna upptäcks är det lätt att känna sig efterklok, irriterad eller till och med blåst. Varför ska vi betala överdrivet mycket mer för samma produkter? Apotekens svar brukar lyda att de håller lägre onlinepriser på grund av den tuffa konkurrensen från renodlade nätapotek som pressar priserna.
Apotekskedjorna har ingen chans på onlinemarknaden om de inte matchar prisläget. Kedjorna behåller dock sina högre priser i fysisk butik eftersom att bedriva butiksverksamheten är förenat med merkostnader, som lokalhyra.
Märkligt är det väl då att konsumenter kan få onlinepriset i butik om alternativet Expressleverans, även kallat Hämta i butik, väljs i nätbutiken. Det innebär att du köper varorna online och hämtar upp dem i butik inom två timmar. Ett perfekt kryphål för att få ett lägre pris men slippa e-handelns leveranstid.
Schysstast skulle det vara om butikspriserna vore lika låga som online. Då skulle även grupper som seniorer, akut sjuka och de som inte känner till apotekens prissättningsstrategi kunna få ta del av ett förmånligare pris.
Jag älskar att hitta rätt produkt till bäst pris. Och i fallet med apoteken är det tydligt att det är onlinemarknaden som står för de bästa dealsen.