Del 1: Bli rik, sluta jobba – hur mår fire-rörelsen?

Hoppa av ekorrhjulet. Gå i pension före 45. Önskan om att få styra mer över sin egen tid har gett glöd åt den så kallade fire-rörelsen – financial independence, retire early. Bli ekonomiskt oberoende och gå i pension tidigt.

När inflationen och räntan var låg, och börsen steg till skyarna, fick rörelsen ett uppsving. Men hur har det gått för småspararnas favoritdröm på sistone?

I en artikelserie i tre delar djupdyker Omni Ekonomi i fire-rörelsen. Vilka är de svenska anhängarna och hur väljer man bästa möjliga fire-strategi på börsen?

Från dödförklarad till rehab – så mår fire i dag

Fire-rörelsen är inte död, men den ligger på sjukan. Det var slutsatsen i “Ekonomiakuten” i våras, som följde upp SR-poddens allra mest lyssnade avsnitt någonsin – om hur snabbt du kan bli ekonomiskt oberoende.

– Jag skulle säga att de som har varit fire light är på sjukan. De som är fire hardcore klarar det, för de förstår att det är ett långsiktigt race, sa SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén då.


Vad säger du nu, ett halvår senare, när räntorna är på väg ner?

– Nu när inflationen verkar bekämpad kan man skriva ut fire från sjukan och börja rehab. Så länge som börsen inte kraschar. Men den verkar tuffa på, så än tror jag många har motivationen att fortsätta spara, om man väl börjat eller är lockad av konceptet, säger han till Omni Ekonomi.

Fire-rörelsen kan uppstå ur askan, tror ekonomikommentator Alexander Norén.

Light och hardcore är olika sätt att tala om fire-anhängare. På nätforum som Reddit finns det andra begrepp.

”Fat fire” är en person som har uppnått ekonomiskt oberoende och nu lever lyxliv, utan att behöva oroa sig för pengar. ”Barista fire” har mindre investerat och jobbar deltid – kanske i en kaffebar – för att täcka sina extra utgifter.

Oavsett om målet är att bli rik eller gå ner i arbetstid, kräver nästan alla sorters fire en viss uppoffring: att leva snålt och investera en stor del av sin inkomst.

Hur lyckades egentligen en livsstil som hyllar snålhet att växa till en folkrörelse?

Fyra sorters fire-anhängare

Lean fire*: Lever ett sparsamt liv efter att ha uppnått ekonomiskt oberoende. Har investerat en stor del av sin inkomst för att kunna leva på en mycket liten budget, ofta i kombination med låg konsumtion.
Fat fire: Är ekonomiskt oberoende, men med högre levnadsstandard än lean-varianten. Har en förmögenhet som gör att man lever bekvämt utan att behöva tänka särskilt mycket på utgifter.
Coast fire: Har investerat tillräckligt mycket tidigt i livet så att pengarna växer till ett önskat belopp med ränta-på-ränta-effekt över tid. Bara basutgifter täcks av deltidsjobb eller småjobb.
Barista fire: En mellanväg där man har en hel del investerat, men fortfarande behöver deltidsarbete för att täcka många utgifter.
*Fire står för ”financial independence, retire early”.


En viral mustasch och rörelse med amerikanska rötter


Fire-rörelsen har sitt ursprung i USA på 90-talet och hämtar flera av sina idéer från boken ”Your Money or Your Life”, skriven av Vicki Robin och Joe Dominguez 1992.

Efter att Vicki Robin gästat Oprah Winfreys show blev boken en bästsäljare och sparbibel i många amerikanska hem. Idén om en enklare livsstil, där du minskar onödiga utgifter och maximerar avkastningen från investeringar, spreds som en löpeld.

Robert Kiyosakis ”Rich Dad Poor Dad” satte också djupt avtryck. Boken inspirerade vanliga amerikaner att sträva efter ekonomisk frihet genom att bygga tillgångar, snarare än att förlita sig på lönearbete.

Vicki Robin och Peter Adeney gav fart åt kultrörelsen.

Den egentliga fire-boomen kom dock på 2010-talet, mycket tack vare sociala medier.

Bland annat blev bloggen Mr Money Mustache viral. Den skapades 2011 av Peter Adeney, som pensionerade sig från sitt jobb som mjukvaruingenjör vid 30 års ålder och lyckades minska sin familjs utgifter till 24 000 dollar per år.

Hans budskap är att minimalistiska utgifter och anti-konsumtion är nyckeln till ett bättre liv. Adeney har själv sagt att han ”egentligen bara försöker få rika människor att sluta förstöra planeten”, enligt The New Yorker.

Men hans följarskara verkar snarare vara fixerade vid hans andra mantra: ”Bli rik så att du kan gå i pension tidigt.” Eller det mer raka mottot som pyntar hans blogg: ”Financial freedom – through badassity.”


Sparskiftet i Sverige – en ny syn på trygghet

Fire nådde svensk mark under andra halvan av 00-talet. Finanskrisen, Iphone och ISK är tre starka anledningar till att börsintresset tog fart bland unga.

– Dels fanns det tekniska förutsättningar som gjorde det enkelt och billigt att köpa aktier. Dels skattetekniska förutsättningar med ISK som infördes 2012, säger David Larsson Heidenblad, historiker vid Lunds universitet.

Han har forskat om fire, drömmen om ekonomiskt oberoende och finansialiseringen av vardagslivet. Det vill säga, att vanliga Svenssons får en närmare och tätare kontakt med börsen.

Ett tecken i tiden var när börsveteranen Per H Börjesson gav ut ”Så här kan alla svenskar bli miljonärer” 2008 och eldade på intresset.

Bli rik och fri, tänker nog många. Men det är viktigt att förstå är att fire inte bara handlar om ekonomisk frihet, utan också om trygghet, säger David Larsson Heidenblad.

– Trygghetskontraktet i Sverige har omförhandlats sedan sjuttiotalet, då många förlitade sig på staten och en trygg anställning. Dagens unga ser en större trygghet kopplad till den finansiella marknaden.

David Larsson Heidenblad har forskat om hur den amerikanska fire-företeelsen landade i en svensk välfärdskontext.

På 90-talet hade många ett målsparande, till exempel för en skidresa. Dagens unga sparar hellre för framtida trygghet och frihet.

– Fire är ett ganska extremt sätt att inrätta sitt liv. Samtidigt ser nog många det som en möjlig dröm – du behöver inte ha extraordinära inkomster om du har extraordinärt låga utgifter.

David Larsson Heidenblad menar att det finns ett sparsamhetsideal och en anti-materialism i rörelsen. Samtidigt förutsätter fire att det finns en samhällsekonomi och att andra inte agerar som du.

– Det är en väldigt opolitisk rörelse. Man spelar spelet, men vill inte förändra det i grunden.

Så, vilka är egentligen fire-anhängarna?


De finns lite överallt – men inte otippat är de mest synliga ”finfluencers” i sociala medier. Finanstwitter, livsstilskonton på Instagram och economistas på Facebook – aldrig har det varit lättare att snacka pengar med likasinnade.

En av Sveriges första ekonomibloggare var ”Miljonär innan 30”, som skrev sina första inlägg 2006. Den anonyma fire-profilen klev in på börsen strax före finanskrisen och sa upp sig från sitt projektledarjobb i Stockholm ett antal år senare.

I en intervju med Dagens Industri beskrev han sin strategi:

– Mitt grundsparande är egentligen baserat på indexfonder och stabila utdelande bolag. Sen ibland, om jag sparat lite extra, har jag gått in i en något mer högriskaktie.

I dag finns det en uppsjö fire-konton i sociala medier. Lundahistorikern David Larsson Heidenblad, som forskat om rörelsen, säger att Sverige utmärker sig i Norden för sin starka bloggosfär kring börs och sparande.

Senare kommer vi att träffa och prata med ett par svenska fire-anhängare.

Men först, låt oss djupdyka i hur du kommer igång med sparandet och väljer din egen fire-strategi.

Gillar du det du läser?

I del två och del tre tipsar experterna om hur du kan bli en supersparare och vi möter paret som sparade sex miljoner på sex år.