Vanliga frågor och svar om Omni


Vad är Omni?

Omni är ett helt nytt sätt att uppleva nyheter. Omni samlar alla nyheter och perspektiv i en app. Vi tipsar, rekommenderar och länkar dig direkt till ursprungskällorna. Dessutom ger vi enkla sammanfattningar av alla nyheter.


Och vad är ni mer?

Omni har också en rad funktioner som gör att du enkelt kan följa nyhetshändelser eller ämnen som intresserar dig mer. Du kan även personalisera ditt nyhetsflöde med din nyhetsmix. I den nya versionen av Omni kan du dessutom lägga upp bevakningar på vilka ämnen och nyheter du vill och få pushnotiser när det händer något nytt i ämnet.


Vem riktar sig Omni till?

Omni är för dig som inte nöjer dig med att bara ha koll på nyheterna. Omni är för dig som vill förstå omvärlden på djupet, se nyanserna och sätta nyheterna i ett sammanhang.


Ni har prisats både i Sverige och internationellt. Vad har ni vunnit egentligen?

På senaste Mobilgalan blev vi utsedda till Sveriges Bästa Nyhetsapp. I våras utsågs vi också till Sveriges bästa nyhetssajt av Internetworld. Förra våren hade vi den stora äran att bli utsedda till Europas Bästa Nyhetsapp av internationella publisherorganisationen Wan-ifra. Lite roligt var också i oktober 2013, när vi bara fanns ute med en första testversion av appen, prisades som Årets Innivation av Tidningsutgivarna/Medievärlden.


Men hur väljer ni vilka nyhetsmedier ni länkar till?

Det gör vi genom att analysera och granska tusentals svenska och internationella artiklar varje dag. Våra erfarna redaktörer väljer ut och tipsar om de bästa och mest relevanta nyhetskällorna beroende på vad nyheten handlar om. Vår ambition är att alltid ge dig flera perspektiv på alla nyheter, debatter och händelser.


Vad menar ni med att ge fler perspektiv?

Det innebär exempelvis att vi vid internationella nyheter ofta – förutom svenska nyhetskällor – tar dig till såväl BBC som CNN, New York Times, Al Jazeera och många andra. Vid ett politiskt utspel i Sverige tipsar vi dig både om de mest intressanta krönikorna från alla nyhetsmedier, och de skarpaste kommentarerna i sociala medier. Med mera.


Vilka nya funktioner har vi att vänta oss?

Vi har precis lanserat nua versioner av apparna, som är fullmatade med nya funktioner. Läs gärna mer om nya apparna här. Fler funktioner kommer hela tiden, Omni är under ständig utveckling. Men exakt vilka funktioner vi lanserar och i vilken ordning beror på vad du och andra läsare efterfrågar. Maila gärna dina önskemål till info@omni.se.


För vilka plattformar finns Omni?

Som app för iPhone och Android. Dessutom har finns vi som en enklare webbtjänst. Dessvärre finns vi ännu inte för tablets, men vi jobbar just nu på en version för både iPad och Android tablets som vi hoppas kunna under sena hösten 2015.


Hur kom ni på Omni egentligen?

Det gjorde vi genom att sitta och äta frukostar med åtskilliga nyhetsläsare och i detalj gå igenom hur deras nyhetsläsande ser ut. Dygnet runt, minut för minut. Vi analyserade vad nyhetsläsare mest uppskattar med dagens nyhetstjänster – och vad de saknar eller upplever som problem. Sedan har vi utvecklat Omni utifrån dessa insikter och läsarna är djupt involverade i varje steg vi tar i utvecklingen genom tester, intervjuer och undersökningar.


När började ni arbeta med Omni?

Den första publika versionen av Omni lanserades i november 2013. Fröet till Omni såddes på Aftonbladet hösten 2011. Markus Gustafsson var då redaktionschef och Ian Vännman var affärsutvecklare och omvärldsbevakare på Aftonbladet. Jan Helin bad dem ta fram ett koncept för en svensk Huffington Post (en nydanande amerikansk nyhetstjänst som bara finns på nätet). Men Ian och Markus kom tillbaka med något helt annat - nämligen de första skisserna på Omni.


Vilka är ni på Omni?

Vi är ett unikt team där journalister arbetar sida vid sida med IT-utvecklare och säljare. Vi är cirka 10 journalister, 5 uvecklare och 4 som arbetar med försäljning. Kolla in vilka vi är här.


Hur är det att arbeta som journalist på Omni?

På ett sätt är det ett klassiskt redaktörsarbete. På ett annat sätt är det väldigt annorlunda. Vi är reportrar och redaktörer, nyhetschefer och bildredaktörer - i en och samma person. Dessutom arbetar vi både operativt och kontinuerligt med utveckling av produkten. Vi har lyckats samla flera av Sveriges bästa redaktörer på Omni.


Hur är det att arbeta som IT-utvecklare på Omni?

Vi fungerar i mångt och mycket som en start-up. För oss utvecklare innebär det en blandning av nyutveckling, underhåll och drift. Vi styr och ansvarar helt för våra verktyg och våra teknikval. Dessutom arbetar vi mycket nära redaktionen. Men det som mest genomsyrar både vår tekniska och redaktionella utveckling är att användarna och läsarna hela tiden står i centrum för varje steg vi tar.


Men hur tjänar ni pengar egentligen?

Omni är gratis för användarna och annonsfinansierad. Vi vill utveckla annonslösningar som både läsare och annonsörer uppskattar och det känns som att vi har lyckats väl med hittills. Mest uppskattat har hittills är de gula annonslösningar som du ser i flödet, vi kallar dem native-annonser.


Ni är ett projekt inom Schibsted som i sin tur äger Svenska Dagbladet, Aftonbladet och flera tidningar runt om i Europa. Innebär det att ni länkar mer till deras tidningar?

Nej, inte alls. Då skulle hela vår trovärdighet gå förbrukad och vi skulle dessutom göra en sämre nyhetstjänst. Vi värderar alla artiklar och alla källor på samma sätt, lika hårt. Våra läsare ska alltid få den bästa nyhetsbevakningen och de mest intressanta perspektiven.